Om Ursinnet

Ursinnet är en plattform för förändring som inleds med en serie samtalskvällar på Järva Folkets Park hösten 2018. Alla är varmt välkomna! 


Ursinnet
startade i köket på Eggeby gård i september 2018, några dagar efter valet. Medan vi värmde våra matlådor började vi prata smygrasism, orättvisor och sexism i vardagen och samhället i stort. Vi fortsatte att prata medan vi åt, och när lunchen var över hade vi formulerat en idé om en serie samtalskvällar på Eggeby gård.

Namnet Ursinnet är inspirerat av den ryskamerikanska författaren och aktivisten Masha Gessens sju överlevnadsregler efter ett år med Trump. Regel nummer 4 lyder:
”Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockerad.”

Även i Sverige gror rasism, sexism och andra förtryck i delar av samhället. Vi är många som är ursinniga över de dammiga strukturer som gör att vi inte möter varandra som människor. Men hur gör vi för att kanalisera vår ilska till faktiska förändringar? Ett första steg är att träffas och prata med varandra. Tillsammans kan vi hitta strategier för fortsätta försvara alla människors lika värde.

 

Välkommen till Ursinnet!
Annelie Drewsen & Therese Storm