”Ursinnet ger mig kraft”

Ärtsoppan puttrade på spisen när de första deltagarna knackade på dörren. Till sist var vi 14 personer vid långbordet på Ursinnets första samtalskväll den 24 oktober.   

Kvällen inleddes med att Therese Storm hälsade alla välkomna och berättade kort om Järva Folkets Park. Därefter berättade Annelie Drewsen att det var ett samtal i köket någon vecka efter valet som ledde till att Ursinnet kom till. Namnet kommer från Masha Gessens sju överlevnadsregler efter ett år med Trump. Regel nummer 4 lyder: ”Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockad.”

– Nyligen lyssnade jag på den liberianska fredspristagaren Leymah Gbowee som också talade om ilskan som drivkraft. Hon sa att ilska är som vatten, den formar sig efter det kärl vi häller den i. Om vi häller ilska i ett kärl av ilska, så blir vi själva förövare. Men om vi häller den i ett kärl av icke-våld, då kan vi bli fredspristagare! Förhoppningsvis kan Ursinnet bli en plattform för att skapa sådana kärl, sa Annelie Drewsen.

Ordet var sedan fritt för alla som ville dela med sig av erfarenheter eller funderingar kring temat Civilkurage – vikten av att vara en jobbig jävel. Vi berättade om händelser i vardagen, ofta i kollektivtrafiken, då vi ingripit mot rasism, sexism, förtryck eller våld. Vi delade också med oss av tillfällen då vi inte reagerat så som vi hade önskat, och resonerade om vad man kunde ha gjort istället.

Alla deltagare som ville fick också presentera sig. De flesta kom från Järvaområdet och i gruppen fanns engagemang för allt från hållbarhet och klimatet, till mänskliga rättigheter, jämlikhet och flerspråkighet.

Vi avslutade i en positiv anda av gemenskap och en vilja att hålla igång samtalet.

– Ni brinner för de här sakerna. Det ger mig kraft och gör att jag känner mig mindre ensam, sa deltagaren Josefin Wersäll.

Nästa samtalskväll med Ursinnet är den 6 december. Då hoppas vi att ännu fler vill delta i samtalet. Varmt välkomna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *